Vindeti peso, Mexicul e oricum relaxat

Potrivit majoritatii indicatoarelor economice traditionale, termenul „mic” indica perfect situatia din Mexic, de la acest moment. Cresterea economica este lenta, exporturile de petrol scad, iar piata creditelor incepe sa se usuce.

Totusi, sub aceasta suprafata, o surprinzatoare si mica transformare isi face loc intr-unul dintre cei mai importani ani de evolutie a tarii: vechea legatura intre peso si inflatie a fost rupta. Valoarea sa nu mai influenteaza automat un val al preturilor de consum. De fapt, cele mai recente date arata ca aproape ca nu mai afecteaza deloc inflatia.

Poate parea un subiect obscur – peste care se poate trece, dupa cum se exprima chiar analistii – insa este greu de subestimat semnificatia intr-o piata emergenta ca Mexicul, care incearca sa urce in clasamentul economiilor dezvoltate ale lumii.

In primul rand, moneda protejeaza puterea de cumparare a consumatorilor, intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste sub pragul de saracie. Mai important insa, ofera bancilor centrale un fel de flexibilitate politica, pe care nu au avut-o inainte.

Fara ingrijorari cu privire la inflatie, Mexicul poate evita clasica capcana care afecteaza atat de multe natiuni in dezvoltare: cresterea ratelor dobanzilor de referinta si sufocarea cresterii economice, cand turbulentele financiare cauzeaza vanzari ale monedei.

Este o transformare pe care Mexicul o testeaza de un an. Economistii si investitorii, insa, sunt sceptici. ”Trebuie mai intai sa vedem si apoi sa credem”, spun reprezentantii Credit Suisse Group AG. In ultimele 12 luni, peso a scazut cu 17% in fata dolarului, iar rata anuala a inflatiei in Mexic a scazut la nivelul record de 2,3%, de la 4,2%. Bank of America afirma ca impactul monedei  este aproape imperceptibil, acum. Un declin de 1% a valorii monedei alimenteaza inflatia cu mai putin de 0,05%. Cu douazeci de ani in urma, cand preturile de consum au urcat cu 20% in doar patru luni, dupa ce guvernul a devalorizat rata de schimb, peso raportat la rata inflatiei era de 10 ori mai mare, dupa estimarea bancii americane.

Oricum, teoriile abunda cu privire la ceea ce se afla in spatele datelor oficiale. Multe dintre acestea inclina catre teoria ca este rezultat castigului credibilitatii privind inflatia in ultimii douazeci de ani de catre Mexic. Alte teorii sustin ca tara nu are un target al nivelului ratei de schimb, permitand monedei nationale sa se miste liber in ambele directii, sau ca banca centrala si-a capatat independenta fata de guvern.

Alte teorii sunt mult mai putin tangibile: o competitie mai buna in industria de retail, care ingreuneaza trecerea de catre companii a pretului de import in cel al consumatorilor; o scadere a cererii de consum si slaba expansiune economica globala au accentuat trendul.

Cert este ca PIB-ul anual al Mexicului a urcat cu mai putin de 3% in acest an, nici macar jumatate din obiectivul pe termen lung al presedintelui Enrique Pena Nieto, stabilit dupa ce a decis prin legislatie sa deschida industriile energiei si telecomunicatiilor.

O alta teorie este mai mult negativa decat pozitiva, fiind o reflectie, in mare parte, a cresterii economice lente si inexistenta aproape a inflatiei, care afecteaza o mare parte a lumii dezvoltate.  Daca insa cresterea inflatiei a devenit un subiect promovat de catre factorii de decizie, in prezent, in tari precum Statele Unite, Japonia si in state europene, ca parte a strategiei lor de crestere economica, lupta cu inflatia ramane cea mai grea in tarile emergente.

Brazilia a crescut rata de dobanda de 16 ori in nici doi ani, in incercarea de a consolida moneda nationala si de a reduce rata inflatiei, care a depasit 10%. Columbia, unde peso a scazut cu 30%, banca centrala a urcat costurile indatorarii de sapte ori, de anul trecut.

Mexic, dimpotriva, si-a mentinut rata de referinta la nivelul minim record de 3%, de anul trecut. Un studiu al Bancii Centrale din Mexic arata ca tara are cel mai mic nivel al ratei printre principalele tari din America Latina.  Chiar daca aceasta situatie marcheaza o piatra de hotar pentru Mexic, nu e momentul, totusi, pentru a face un tur de victorie, afirma un economist de la Goldman. Daca expansiunea va fi mai robusta data urmatoare, iar moneda se va scufunda, inflatia ar putea reactiona diferit, a avertizat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *