Trend-urile pietei de capital, comportamentul investitorului: Bull Strategy vs. Bear Strategy

Nimeni nu stie cu adevarat originea exacta a termenilor „Bull” (taur) si „Bear” (ursul), pentru a descrie piata de capital, dar sensul lor este clar. Cel mai important lucru despre acesti termeni este ca ei descriu tendintele pe termen lung si nu schimbari pe termen scurt. In cazul pietelor “Bull” eficienta poate fi masurata chiar in ani.

O piata “Bull” (taur) este o piata in crestere, iar intr-o astfel de piata investitorii sunt pozitivi. Economia tinde sa fie puternica, somajul este scazut, iar consumatorii, prin comportamentul lor, duc la cresterea profitului diverselor compnaii. Cand acestea ating un astfel de profit, investitorii au tendinta de a “imparti” placinta, cumparand actiuni la bursa si urmarind inadeaproape evolutia lor in scopul marcarii profitului din tranzactii. Este evident faptul ca atunci cand actiunile scad, nimeni nu vrea sa renunte la partea lui de placinta. Competitia pentru cumpararea a astfel de actiuni devine feroce, ceea ce duce la o crestere si mai mare a pretului. Investitorii isi asuma riscurile aferente tocmai din dorinta de a obtine un castig cat mai mare.

Cand vorbim despre o piata “Bear” (urs), ne referim la o piata in declin. Are tendinta de a incepe prin scaderea brusca a preturilor actiunilor. Asemnea unui moment de linisite in mijlocul furtunii, pretul de vanzare a actiunilor poate creste, dar pe o perioada scurta. Insa atunci cand furtuna revine, preturile scad din ce in ce mai mult.

Urmand cursul istoriei, observam ca pe o piata Bear, preturile tind sa scada cu 40% fata de momentul declansarii. Un exemplu in acest sens, a fost Marea Depresiune, un caz exceptional care a devastat bunul mers al economiei Statelor Unite, cand preturile actiunilor au scazut cu aproape 90% fata de momentul declanasarii.

Pe o piata “Bear” contextul economic este slabit, intalnim cresteri de somaj, iar consumatorii cheltuie mai putin, ceea ce duce la diminuarea profitului a diverselor intreprinderi. Asa cum am vazut, acest comporatament duce la devalorizarea actiunilor, iar investitorii au tendinta de a vinde stocurile inainte ca valoarea acestora sa scada prea mult. Investitorii nu vor sa-si asume riscuri, fiind nesiguri de sansele de reusita.

Subtitlu: Strategii de investitii : Cum sa conduci taurul (bull) si cum sa imblanzesti ursul (bear)?

Cea mai buna strategie pe o piata “Bull” este sa anticipezi tendinta de crestere, sa observi perspectivele din piata si sa actionezi, cumparand intelegent : Cumperi ieftin – Vinzi mai scump!

Desi va indoiti de faptul ca se poate face profit pe o piata “Bear”, iata cateva metode prin care puteti “imblanzi”ursul :

  • Short / Sell ~ este o o pozitie de vanzare “in lipsa”, se mizeaza pe devalorizarea actiunilor. In momentul 0, vand actiunea la pretul din piata, astept sa se devalorizeze, iar apoi o rascumpar din piata la un pret mai mic. Diferenta de pret este profitul pe care il obtin.,
  • Investitiile in obligatiuni ~ obligatiunile reprezinta certificate emise de o persoana juridica prin care se imprumuta cu o anumita dobanda si o scadenta stabilita la alte personae fizice sau juridice. Avantajul major al obligatiunilor este faptul ca sunt garantate. In cazul in care obligatiunile sunt emise de catre stat, garantia acestora devine mult mai sigura si valoroasa. Pe o piata “Bear”, ratele dobanzilor tind sa creasca, devenind o oportunitate atractiva intr-o perioada de incertitudine.
  • Investitiile in actiuni defensive ~ reprezinta investitiile cu risc scazut datorita volatilitatii reduse (nu fluctueaza foarte mult). Un exemplu in acest sens sunt actiunile companiilor producatoare de materie prima: General Electric, Chevron, ExxonMobil, etc.

O viziune per ansamblu …

Piata de capital, privita dintr-o perspectiva pe termen lung, este ciclica. Situatiile intalnite in piata “Bear” , precum si “accidentele” sunt fenomene noramale in procesul economic, urmate de o revenire, apoi iar o scadere si tot asa. Prin ciclul economic se intelege succesiunea in timp si schimbarea periodica a conditiilor si rezultatelor cresterii si dezvoltarii economice.

Multi investitori sunt de parere ca actionand pe baza strategiilor Bear sau Bull este un lucru intelept. Este indicat sa-ti construiesti strategia pe fundamentul unor cercetari detaliate, demonstrandu-se ca pe termen lung, profiturile marcate sunt mai mari in cazul investiorilor ce si-au planificat cu rigoare tranzactiile de pe bursa, decat cei ce s-au orientat spre specula, presupuneri si superstitii.

Subtitlu: Aparitia fenomenului de piata “Bear” in cursul istoriei

Piata “Bear” s-a facut simtita in decursul istoriei economice. In afara de Marea Depresiune din anii ’30, fenomenul “Bear” a aparut in timpul razboiului din Vietnam si criza de petrol din Orientul Mijlociu din anii ’70. Un exemplu mult mai recent este criza economica din 2007.

Comments are closed.