Dolarul american marcheaza cel mai favorabil an din ultimul deceniu

Politica monetară a SUA, aprecierea dolarului american

Multi dintre participantii la piata financiara pot declara anul 2014 ca fiind anul dolarului american pe piata valutara, moneda reusind sa incheie anul cu un avans de 13 procente in fata unui cos reprezentat de cele mai importante valute ale lumii. Totodata dolarul american a marcat un avans de aproximativ 2200 de puncte in fata monedei unice,  confirmand  prognozele analistilor de la inceputul anului  2014.Motivul central al aprecierii masive a dolarului american pe majoritatea fronturilor valutare este reprezentat de divergenta creata intre politica monetara a SUA si deciziile adoptate de omologii europeni sau asiatici.

Astfel spre finalul anului 2014 Federal Reserve, banca centrala a SUA, a decis incheierea programului Quantitative Easing, program de relaxare monetara prin care FED a realizat injectii directe de lichiditati inca din anul 2008.

14615670-ilustracion-del-crecimiento-del-dolar-con-una-flecha-roja-sobre-fondo-blanco

O astfel de decizie a fost sustinuta in pricipal de evolutiile pozitive importante inregistrate la nivelul pietei muncii, rata somajului atingand niveluri extrem de optimiste.

Aceaste decizii vin in contradictoriu cu politica monetara sustinuta de autoritatile din Europasi Japonia, participantii la piata estimand deja o crestere a ratei de dobanda de referinta in SUA din luna aprilie a anului curent. In continuare Uniunea Europeana se confrunta cu probleme majore, riscul deflationist puternic determinand Banca Centrala Europeana sa considere un program similar Quatitative Easing in valoare de 60 de miliarde euro/luna.

Aprecierea masiva a valorii de piata a dolarului american a creat efecte si asupra altor clase de active financiare, prin crestere puterii de cumparare a monedei, dar si prin intermediul comertului international. Astfel, in conditiile unui an agricol extrem de prolific, marea majoritate a produselor agricole confruntandu-se atat cu un surplus enorm de oferta ,cat si cu cresterea puterii de cumparare a dolarului pe pietele internationale.

Comments are closed.