Speculatiile continua cu privire la extinderea QE de catre Banca Japoniei

O scadere a vitalitatii, cuplata cu semne de slabiciune a inflatiei de baza, sugereaza ca Banca Centrala a Japoniei ar putea fi obligata sa extinda QE (Quantitative Easing).

QE (Quantitative Easing) este o politica monetara folosita de bancile centrale pentru a stimula economia, atunci cand standardul de politica monetara devine ineficient. Se pare ca Banca Japoniei nu va putea evita o astfel de masura, potrivit analistilor.

De la sfarsitul lui 2014, yenul se tranzactioneaza in ambele sensuri intr-un interval de 10 ¥ impotriva dolarului. In prima jumatate a lui 2015, moneda japoneza a continuat sa slabeasca in fata dolarului, cu USDJPY in crestere la un nivel record putin sub ¥126 in iunie, inainte de a incepe un declin ce a dus perechea cu 975 pips in jos, testand astfel suportul la ¥116.

Pretul yenului implica doi factori diamtral opusi. Pe de o parte, Banca Japoniei se angajeaza intr-un program masiv de cumparare de obligatiuni, intr-un efort de a alimenta inflatia, care slabeste sever yenul. Pe de alta parte, yenul se apreciaza brusc, pe fondul incertitudinilor financiare si geopolitice.

Piata si analistii speculeaza de mai multe luni asupra perspectivei ca Banca Japoniei sa isi extinda programul QE. Principalul motiv al bancii ar fi stimularea inflatiei de baza, cea mai buna masura de care este legat CPI (Consumer Price Index), excluzand hrana si energia.

Guvernatorul Bancii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat in numeroase ocazii ca institutia pe care o conduce are capacitatea de a lua decizii suplimentare, daca este cazul, si a admis tendinta de crestere a inflatiei de baza. Insa, CPI (cu exceptia hranei si energiei) a crescut in octombrie cu doar 0,1%, in timp ce de la an la an a scazut cu 0,2%, iar in septembrie a scazut la 0,4% de la 0,6%.

Cifrele din noiembrie nu arata mai bine, fapt ce creste sansa unei interventii a Bancii Japoniei, cel mai probabil la 18 decembrie, dupa cum se asteapta analistii. Banca centrala si-a mentinut politica monetara la fiecare intalnire din 2015, inclusiv la cea mai recenta, de pe 19 noiembrie.

In raportul semi-anual pentru 2015, Banca Japoniei si-a revizuit in scadere cu 2% atat PIB-ul, cat si CPI, pana in a doua jumatate a lui 2016. Datele preliminare pentru al treilea trimestru din 2015, prezentate in noiembrie, arata o contractie de 0,80% in termeni anuali. Este o scadere sub asteptari si marcheaza al doilea trimestru consecutiv de contractie economica, ceea ce inseamna ca, tehnic, Japonia este in recesiune.

In al doilea trimestru, cresterea PIB-ului a fost de -0,40%. Devitalizarea economiei cuplata cu o slabiciune in privinta inflatiei de baza indica faptul ca banca centrala a Japoniei ar putea fi fortata, in cele din urma, sa isi extinda programul QE.

Analsitii sunt de parere ca situatiile ideale pentru tranzactionarea yenului, la acest moment, sunt: yenul sa fie cumparat cand nu exista niciun sentiment de risc in piata, de exemplu fata de un atac terorist major, dezastru natural sau vanzari masive de actiuni pe piata de capital, si yenul sa fie vandut daca si cand Banca Japoniei va anunta extinderea programului QE. In afara acestor doua situatii, comercializarea yenului poate fi dificila in contextul actual, cred specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *