Prețul petrolului își caută echilibrul

petrolPrețul petrolului la nivel mondial și piețele bursiere au scazut luni, dupa ce producătorii majori de petrol nu au reușit să se înțeleagă asupra unui acord privind înghețarea producției. Însă analiștii susțin că neîncheierea unui accord este de fapt cel mai bun rezultat posibil pentru piețe.

Piețele de capital au fost afectate în urma discuțiilor a 16 producători OPEC și non-OPEC, desfășurate duminică în Qatar. Au existat speranțe că o înghețare a producției ar sprijini prețul petrolului, care au scăzut dramatic începând cu jumătatea anului 2014 din cauza saturării ofertei și a scăderii cererii.

Observatorii pieței petrolului au declarat însă că lipsa unui „acord de la Doha” ar fi mai bună pe termen lung și ar însemna că un proces de reechilibrare a cererii și ofertei poate continua în mod natural.

„Noi o vedem ca pe o decizie rațională faptul că nu a existat nici o decizie (la Doha),” a declarat luni Michele Della Vigna, co-manager al European Equity Research  la Goldman Sachs.

„Au durat 18 luni pentru a începe să se reechilibreze piața petrolului cu scăderea producției de bază a producătorilor non-OPEC și cu cererea care prezintă semne de recuperare, ceea ce înseamnă că ajungem acolo, vom ajunge la un nou echilibru.”

„Deci, de ce să se întârzie această reechilibrare cu o creștere artificială și autodistructivă a prețului, care ar aduce o cotație a petrolului la peste 40 $ pe baril prea repede și care ar stimula producătorii să intensifice din nou creșterea producției?” a întrebat Michele Della Vigna.

Discuțiile din week-end s-au oprit după ce Arabia Saudită, liderul de facto al grupului de 13 producători de petrol OPEC, a declarat că nu-și va îngheța producția dacă Iranul nu va face același lucru. Dar, Iranul, care nici măcar nu a participat la discuții, a spus întotdeauna că nu dorește să înghețe nivelurile de producție deoarece urmărește să-și recâștige cota de piață, care a fost pierdută în timpul anilor de sancțiuni economice.

Cu toate că observatorii din piață au avertizat că rivalitatea politică dintre cele două puteri din Orientul Mijlociu ar stopa orice șansă de compromis și înțelegere, prețurile la petrol au scăzut luni mai mult de 5 procente pe piețele asiatice și europene.

Reprezentantul Goldman Sachs, Michele Della Vigna, a declarat că această presiune continuă asupra producătorilor de a reduce producția a fost în cele din urmă benefică pentru piețe: „Acest proces de reechilibrare a pieței petrolului nu se poate realiza fără presiune și presiunea vine prin ieftinirea petrolului și prin creditare mai strictă. Și vedem cum toate se întâmplă frumos în ultimul timp”.

Goldman Sachs a declarat luni că își menține prognoza pentru al patrulea trimestru din 2016 de 45 $ pe baril pentru WTI (West Texas Intermediate).

Miswin Mahesh, analist de la Barclays, a fost și el de acord cu o redresare treptată a piețelor de petrol:” Cererea arată încă destul de mică față de anul trecut, dar este o piață echilibrată. În cazul în care prețurile ar fi fost peste 40 $ pe baril, am fi avut o perioada mult mai lungă de echilibrare a pieței. Echilibrul s-a putea vedea mult mai bine în a doua jumătate a anului „, a spus el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *