Pozitionare in crestere a aurului, pe masura ce fondurile de risc adauga pozitii short record

gold

Se pare ca fondurile speculative continua sa ignore riscul sistemic si trendul scazut al pretului aurului, prin deschiderea de noi pozitii short. Cu o perspectiva speculativa globala atat de puternica in privinta dolarului american si cu un record la pozitii short pe aur, analistii se intreaba cat de mult va rezista in pozitie verticala barca, cu atata dinamica pe aceeasi parte.

Este evident faptul ca speculatorii domina piata. Acestia nu au ezitat sa inregistreze in medie in jur de 110.000 de contracte. Sentimentul este, intr-adevar, unul pozitiv, insa acest fapt face pietele vulnerabile la instalarea unei corectii puternice, dupa cum semnaleaza analisti din industrie, in publicatii online de profil.

Acestia tin sa reaminteasca faptul ca in cazul oricarei bule se stie ca aceasta se va sparge repede si violent, insa nu se stie la ce nivel vor reveni preturile.

Cert este ca cererea pentru metal fizic taie din fiecare reducere de pret. Motivul pentru care se intampla acest lucru, iar preturile inca scad, este acela ca exista un stoc mare deasupra solului, adica in seifuri, care le trage in jos.

Cu toate acestea, stocul occidentului a fost epuizat, odata cu accelerarea cererii din Asia, mult peste productia din mine. Din 2011, cererea dinspre China s-a ridicat la 8.645 tone de aur, iar in tot acest timp cererea anuala a crescut de peste doua ori.

Este important de precizat faptul ca asiaticii care cumpara aur sunt persoane care economisesc si nu investitori, dupa cum subliniaza analistii, in opinia carora aceasta distinctie este cruciala: o persoana care economiseste investeste pe termen lung si este interesata doar de valoare. Or, in zilele noastre, investitorii sunt interesati de investitii pe un orizont scurt de timp si nu sunt, de regula, preocupati de valoare, cumparand doar pe un trend de crestere.

Chiar in timp ce pretul fundamental al aurului se mentine cu aproximativ 140 de dolari mai sus fata pretul curent de pe piata (la sfarsitul saptamanii trecute), potrivit calculelor Keith Weiner care a comparat preturile spot cu cele futures, speculatorii de pe piata futures au dus pretul aurul in scadere, asa cum nu s-a mai intamplat in ultimii 13 ani.

Pe de alta parte, ceea ce mai remarca analistii este faptul ca, atunci cand exista unanimitate printre traderi in privinta trend-ului pietei, s-a dovedit ca de cele mai multe ori se inseala – cel putin pe termen scurt si mediu. Cele mai multe pozitionari si mai pronuntate au avut loc in cateva perioade de timp scurt, in anii ’80 si ’90, reamintesc acestia, avertizand in acelasi timp, ca nu exista nici o lege care sa garanteze ca acest lucru nu se poate repeta.

Un alt aspect important de remarcat este si acela ca speculatorii, ca grup, tind sa fie mai mult „ursi”  pe aur astazi, decat erau in urma cu 20 de ani, in lunga perioada de scadere a pietei din anii 1999-2000.

Acest aspect arata clar un lucru: odata ce este in desfasurare o perioada de crestere a preturilor, va exista destul „compustibil” pentru a fi sprijinita si pentru a detensiona pesimismul. Intre timp, stocurile de aur continua, in mod pozitiv, sa nu fie pe directia evolutiei aurului si argintului pe piata, asa cum s-au vazut diferente negative persistente in apropierea perioadei maximelor din 2011 – 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *