Politica monetara a BCE se mentine relaxata!

politica monetara

Draghi declara ca politica monetara ofera suportul scontat!

Cu ocazia sedintei de politica monetara de la finalul saptamanii trecute, Banca Centrala Europeana a anuntat mentinerea ratei de dobanda la nivelul minim (0,5% inca din Septembrie 2014), continuand implementarea masurilor neconventionale de injectare de lichiditati in sistem.
Conform declaratiilor oferite de guvernatorul Mario Draghi, pana la momentul curent, politica monetara s-a dovedit a fi eficienta, politica ratelor de dobanda minima neproducand dezechilibre asupra sistemului financiar al euro – dobanzile minime pot produce ca si efect o alocare ineficienta a resurselor, ce poate la un moment sa produca dezechilibre asupra sistemului financiar.
In acelasi timp, oficialul a tinut sa sublinieze potenta masurilor de relaxare monetara odata cu aplicarea reformelor structurale, acesta declarand ca sectorul privat va capitaliza pe noile conditii de imprumut (accesul mult mai facil la credite, capitaluri) datorita ultimelor reforme structurale, reforme ce trebuie sa sporeasca increderea investitorilor in zona Euro.
Referitor la cumpararea directa de active, guvernatorul a oferit noi asigurari investitorilor prinvind implicarea concreta a Bancii Centrale Europene, acesta declarand ca nivelul cumpararilor directe va creste treptat pana la valoarea stabilita de 1,1 trilioane euro, banca centrala detinand deja active in valoare de 109 miliarde euro, de la demareara progrmaului, din luna Martie, si pana in prezent. Euro a marcat un avans considerabil in fata dolarului in ultima perioada.

Comments are closed.