Politica de pret pentru Apple Watch si rezultatele financiare viitoare

Atentia investitorilor este indreptata catre politica de pret a noii game de produse, intrucat pastrand acealeasi marje cu care Apple lucreaza, se poate estima impactul noului produs asupra performantei financiare a companiei.

Specialistii de la IHS Technology estimeaza costul de productie in cazul iPhone 6 in apropierea nivelului de 200 dolari americani, pretul de vanzare fiind de 649 dolari americani, practic o marja de 350%. Continuand acceasi logica in cazul Apple Sport Watch, pretul anuntat de Tim Cook fiind de 349 dolari, rezulta un cost de productie de aproximativ 100 de dolari.

Pentru a estima pretul modelelor Apple Watch Edition trebuie estimat costul carcasei de aur, celelalte elemente fiind similare cu Apple Watch Sport. Astfel greutatea carcasei este de 30 de grame, aur de 18k, la un pret de aproximativ 30 dolari/gram, se atinge nivelul de 900 de dolari. In concluzie costul total de productie in cazul gamei Apple Watch Edition atinge aproximativ 1000 USD.

In continuare vom estima marja bruta folosita de Apple. In cazul iPhone 6 costurile suplimentare costurilor fizice de productie (cercetare, dezvoltare, marketing) ating aproximtiv 190 de dolari, respectiv 30% din pretul de vanzare. Aplicand acest procent asupra Apple Watch Sport obtinem 105 USD ca si cost suplimentar, cost care in mod normal ar trebui sa se pastreze si in cazul Apple Watch Edition, specificatiile tehnice pastrandu -se de la un model la celalalt.

Costul total de productie este estimat sa atinga 1100 USD. Marja bruta a produselor Apple se pozitioneaza in jurul valorii de 55%. Adaugand aceasta marja obtinem un pret de aproximativ 2500 dolari americani, peste care se aplica comisionele de distributie. Practica in domeniu indica un raport 60/40 intre producator si distribuitor, obtinandu-se astfel un pret final de vanzare estimat la 4000 dolari americani.

Din acest punct de vedere produsul ce urmeaza a fi lansat pare competitiv, pretul minim pentru un ceas de lux cu carcasa din aur solid fiind de 10 000 de dolari. Bineinteles produsul celor de la Apple nu se va incadra in categoria ceasurilor de lux, unicitatea si asamblarea manuala fiind doua caracteristici pe care Apple Watch nu le va indeplini. Totodata insa, design-ul atragator si multiplele functionalitati vor transforma Apple Watch intr-un produs extrem de util, din acest punct de vedere politica de pret fiind favorabia cumparatorilor.

Comments are closed.