Piata Reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti. Avantaje si dezavantaje

In SUA, finantarea companiilor este realizata in proportie de circa 80% prin intermediul pietei de capital si doar 20% prin credite bancare. In Europa, piata de capital finanteaza aproximativ 20% din initiativele private, iar creditele bancare reprezinta 80% din metodele de finantare. In Romania, predomina finantarea prin intermediul creditului bancar, iar explorarea finantarii prin piata de capital este inca la inceput. Pentru a se finanta prin piata de capital, o companie trebuie in primul rand sa solicite admiterea la tranzactionare a actiunilor la bursa.

Pentru orice companie, identificarea si accesarea unor surse de finantare a activitatii constituie o prioritate majora a managementului acesteia. Lansarea unei oferte de actiuni, efectuata in vederea admiterii la tranzactionare pe Piata Reglementata a BVB, reprezinta una din caile de a angrena economiile in investitii, respectiv permite companiilor sa acceseze resursele necesare pentru punerea in practica a proiectelor de dezvoltare si extindere. Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in calitate de operator de piata, administreaza cea mai importanta piata bursiera din Romania pe care se tranzactioneaza, inca din anul 1995, actiunile unora dintre cele mai reprezentative companii din tara noastra.

Reversul medaliei tranzactionarii pe piata locala este data de o serie de factori economici si politici in care se plaseaza tara noastra. Nu se poate tranzactiona speculativ, prin urmare acest lucru inseamna o lichiditate scazuta si o imposibilitate de vanzare rapida a actiunilor.  Fiind o piata cu prea putini jucatori, absorbtia actiunilor este ingreunata, adaugandu-se  termenul de 3 zile pana la decontarea propriu-zisa a fondurilor. Istoricul companiilor existente pe BVB ne arata ca pe termen lung, 3-5 ani, profiturile maxime nu au depasit 30%. Un exemplu in acest sens este criza economica din 2008, cand actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti au scazut cu aproape 80%, interval in care lichidarea acestora era aproape imposibila. Un alt dezavantaj al tranzactionarii pe BVB este lipsa de incredere a investitorilor straini, evitand sa plaseze capital in companiile romanesti.

Chiar si fondul Proprietatea, detinuta majoritar de catre un fond de investitii strain, Franklin Templeton, nu se bucura de succesul bluechip-urilor din SUA, Londra, Franta  sau alti participanti la pietele de capital. Observam ca in 2014, evolutia pretului actiunii (FP) cu greu a reusit sa depaseasca pragul de 15% profitabilitate, urmat de OMV Petrom si SIF-uri. De cealalta partea a baricadei, gigantii Google, Yahoo, Apple sau chiar compnaii mici precum GoPro si Twitter  la sfarsitul anului trecut consemnau o rata de profitabilitate de peste 25%.

Comments are closed.