Operatiunile de hedging devin din ce in ce mai frecvente in contextul curent al pietei

Investitii active vs. investitii pasive

Investitiile active vizeaza obtinerea de profit prin plasarea resurselor disponibile cu scop strict speculativ, in timp ce investitiile pasive vizeaza acoperirea riscurilor provenite din activităti  economice,  folosind  instrumentele  financiare disponibile (operatiuni de hedging, operatiuni de acoperire a riscurilor).Operațiunile de hedging valutar reprezinta cele mai frecvente operatiuni de acoperire a riscurilor, exportatorii/importatorii preferand instrumente financiare cotate pe piata de capital pentru aacoperi riscul provenit din eventuale diferente de pret ale cursului valutar.Piata  de  capital  ofera  investitorilor  diverse  oportunitati,  in functie de scopul final al procesului investitional investitorii alocand resurse in investitii active sau investitii pasive.

Hedging valutar

Spre exemplificare vom analiza evolutia cotatiei EUR / RON pe parcursul anului 2014. In primele șase luni leul romanesc s-a apreciat contra monedei unice europene, cotatia marcand un avans   de   aproximativ   5%.   Aprecierea   monedei   nationale restange din avantajul comercial al exportatorilor romani, produsele romanesti devenind mai scumpe pentru consumatorii externi.

Daca ne referim la cazul unui exportator roman care urmeaza intr-o perioadă de 6 luni sa incaseze contravaloarea produselor exportate acesta ar putea sa protejeze aceste venituri viitoare printr-o pozitie short pe perechea valutara EUR/RON. Astfel pierderea de 5% cauzata de apricerea leului romanesc poate fi anulata printr-un castig de aceeași valoare, castig rezultat din investitia directa pe piata, pozitie mentinuta cu o investiție minima  de  resurse  financiare  datorită  mecanismlui tranzacționarii în efect de levier.

Pe parcursul urmatoarelor sase luni ale anului trecut leul romanesc s-a depreciat aproximativ 3% în fața monedei euro, in acest   caz   pierderea   fiind   suportata   de   importatorii   locali. Folosind aceeași logica precum in cazul prezentat mai sus, cei 3% pot fi cu usurinta obținuți direct din piata valutara interbancara printr-o   operatiune   de   cumparare   (long)   avand   ca   suport perechea valutara EUR/RON.

Hedging pe piețele de mafuri

Momentul curent este extrem de atragator pentru operatiuni de hedging din perspectiva pretului minim existent pe majoritatea pietelor   de   marfuri.   Astfel   marii   producatori   pot   “bloca” preturile curente pentru perioada viitoare.

Spre exemplu scaderea masiva inregistrata in a doua jumatate a anului trecut pe piata petrolului poate reprezenta o oportunitate pentru marii transportatori. Astfel printr-o investittie directa pe piata petrolului (o operatiune de cumparare la nivelul curent al pretului)  costul de productie/costul cu energia poate ramane la nivelul de minim al ultimilor cinci ani.

In acest caz, o eventuala  revenire a cotatiei petrolului nu va mai produce efecte negative in cazul transportatorilor, pierderea cauzata de cresterea costului de productie fiind anulata de castigul obtinut direct din investitia pe piata.

Totodata este un moment oportun pentru producatorii agricoli, majoritatea  produselor  agricole  mentinandu-se  la  niveluri  de pret de minim istoric. Folosind aceeași logica precum cea prezentata în exemplul de mai sus participanți la piata ar putea acoperi riscul de continuare al scaderii pretului și implicit de scadere a valorii productiei reale.

Astfel, in cazul unui producator autohton de porumb scaderea inregistrata pe pietele internationale pe parcursul anului 2014 ar fi determinat pierderi importante, cotatia marcand o scadere de aproximativ 60 de procente. In acest caz productarul roman se poate  acoperi  Impotriva  acestui  risc       printr-o  investitie directa pe piata porumbului reprezentata de o operatiune de vanzare (short).

Comments are closed.