Miscarile sarpelui valutar EUR – USD – JPY

In ultimele 3 luni, 24 de banci centrale incearca sa-si devalorizeze moneda prin scaderea dobanzii nominale, iar piata Forex incepe sa fie din ce in ce mai volatila, ca urmare a cresterii extraordinare a dolarului. Aceste masuri indica nevoia de actiune a bancilor centrale in fata posibilelor efecte negative ale unui dolar puternic asupra economiilor pe care acestea le controleaza.

Moneda aflata in centrul atentiei este insa euro, care se apropie de paritate cu dolarul, iar fiecare prag psihologic depasit creste si mai mult volatilitatea perechii valutare EUR/USD. Prima depasire a nivelului de 1.05 euro/dolar a fost receptionata cu o miscare violenta spre pragul de 1.06 euro/dolar, confirmand parerile care spun ca pragul de 1.05 euro/dolar se dovedeste un prag la fel de important ca paritatea.

Conform analizei tehnice a perechii valutare, nivelul mai sus mentionat se dovedeste a fi partea inferioara a unui trend ce incepe undeva in anii `90. Astfel, o iesire din acest trend poate fi semnalul pentru o scadere si mai abrupta, sub nivelul de paritate ce va duce la o reactie in lant incepand cu indicii bursieri americani si efectele asupra corporatiilor americane ce vor avea de suferit ca urmare a unui dolar mult prea puternic.

Ca urmare, desi cei mai multi investitori sunt orientati spre o depreciere si mai mare a monedei euro fata de dolar, depasirea pragului de paritate reprezinta un scenariu extraordinar ca urmare a efectelor in lant ce vor aparea. Cu indicatorii tehnici la niveluri ce indica o supravanzare a perechii valutare, se pune intrebarea unde isi vor reorienta atentia cei care doresc sa detina dolari ?

Privirile celor care isi pun aceasta intrebarea ar trebui sa se indrepte catre yenul japonez. Devalorizarea puternica din ultimele luni a monedei euro ar putea reorienta atentia doritorilor de dolari din nou catre yenul japonez ce s-a confruntat cu aceeasi devalorizare puternica inaintea preluarii centrului atentiei de catre euro.

Spre sfarsitul anului trecut, cand yenul japonez tinea atentia pietelor valutare cu devalorizarea sa puternica in fata dolarului, se mentiona foarte des de un nivel de chiar 145 yeni japonezi/dolar ce putea fi atins pana in luna martie a acestui an. Desi am ajuns in martie 2015, yenul japonez se mentine la un nivel apropiat de 120 yeni/dolar, ceea ce lasa loc pentru o miscare la fel de brusca precum in cazul euro cu urmatorul prag psihologic pentru yenul japonez la nivelul de 145 yeni japonezi/dolar.

In momentul de fata nu ne este clar daca yenul o sa preia centrul atentiei in defavoarea monedei euro. Ne este insa limpede faptul ca perspectivele dolarului sunt in crestere si exista premise pentru o ridicare a nivelului ratei dobanzii nominale in America. De asemnea,  mai pot fi asteptate miscari parabolice (precum in cazul EUR/USD) pe alte perechi valutare ce includ dolarul.

Comments are closed.