Grecia in tabloul crizei de lichiditati

Negocierile dintre Grecia si Troika urmeaza cursul istoriei

Evolutia negocierilor dintre Grecia si Troika (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International) reprezinta din nou principalul eveniment ce influenteaza evolutia pietelor financiare impreuna cu contextual geopolitic.Incheierea unui nou acord intre Grecia si Troika pare a fi esentiala pentru buna dezvoltare a comunitatii europene, insa atitudinea nou-alesului guvern grec poate reprezenta punctul de cotitura pentru sistemul financiar european acesta fiind foarte vulnerabil in fata unei posibile iesiri din zona euro a uneia dintre tarile participante. Dat fiind faptul ca acordul anterior expira la sfarsitul lunii februarie, negocierile dintre cele 2 parti implicate pot evolua in orice directie pana la data incheierii acordului.

Dupa 2008, astfel de negocieri au mai avut loc de 2 ori, de fiecare data Grecia obtinand un nou acord din partea creditorilor, iar dupa principiul ca istoria se repeta, cei mai multi analisti tind sa incline catre incheierea celui de-al 3-lea acord intre guvernul grec si Troika.grecia steag

George Saravelos (Global Co-Head of FX Research la Deutsche Bank) spune ca “noi consideram ca rezultatul negocierilor cel mai probabil sa fie reprezentat de acordarea unui al 3-lea program de catre Troika pentru greci” si “dat fiind faptul ca actualul program expira in februarie, necesitatea unui nou acord reprezinta un avantaj la masa negocierilor pentru guvernul grec”. In acelasi timp, grupul creditorilor sustin necesitatea unor conditii stricte pentru un al 3-lea program, iar nivelul retragerilor cu care se confrunta bancile grecesti sustin necesitatea incheierii unui acord in regim de urgenta, bancile grecesti riscand o criza de lichiditate. Un prim pas in aceasta directie a fost luat de catre Banca Centrala Europeana, prin marirea liniei de lichiditate urgenta catre bancile grecesti de la 59,5 miliarde Euro la 65 miliarde Euro.

Revenind la principiul ca istoria se repeta, abordarea curenta a negocierilor de catre Grecia, nu reprezinta o noutate in istoria negocierilor dintre greci si zona euro.

Astfel, daca in momentul de fata, riscul unei iesiri a Greciei din zona euro si optiunea de a apela la guvernul rus, chinez sau chiar cel american, reprezinta argumente puternice la masa negocierilor dintre guvernul grec si Troika, situatia nu este deloc noua.

In urma cu 30 de ani, Grecia se afla intr-o pozitie puternica la masa negocierilor in cadrul comunitatii europene, avand drept de veto in cazul deciziilor de dezvoltare.

Acest drept de veto a fost aproape de a devia intrarea Spaniei si a Portugaliei in zona economica euro, dupa cum relateaza publicatia The New York Times intr-un articol datat in 30 martie 1980 : “Conducatorii Europei de Vest, membrii ai Comunitatii Economice Europene (numite “piata comuna” in 1980), au inceput vineri negocieri cruciale cu Prim-Ministrul grec Andreas Papandreou, care ameninta sa exercite dreptul de veto asupra aderarii Spaniei si Portugaliei in anul urmator.

Dupa discutiile tarzii cu dl. Papandreou, participantii au declarat mai devreme ca Prim-Ministrul grec ameninta sa exercite dreptul de vot pentru a bloca aderarea celor 2 tari, solicitand celorlalti membrii sa acorde Greciei aproape 2 miliarde $ pentru un ajutor special destinat agriculturii.

Grecia, prin vocea Prim-Ministrului a spus ca are nevoie de aceasta suma pentru a contracara efectele asupra propriei economii, cauzate de catre competitia produselor spaniole si portugheze, ce vor deveni disponibile in Comunitatea Economica Europeana odata cu aderarea celor 2 tari.

Liderii europeni s-au intalnit in Bruxelles in dupa-amiaza zilei de vineri, la cateva ore dupa ce ministrii de externe au pus la punct conditiile necesare pentru aderarea Spaniei si Portugaliei ca cel de-al 11-lea si ce-l de al 12-lea membru al pietei comune. Initial se credea ca acordul ministrilor de externe punea capat unor ani intregi de negocieri legate de aderarea celor 2 tari.

Insa astazi, conducatorul intalnirii, Prim-Ministrul Italian Bettino Craxi a spus reporterilor ca este dezamagit de lipsa de intelegere din partea Prim-Ministrului grec. Alti inalti-oficiali ce au participat la intalnire au spus ca ajungerea la o intelegere este putin probabila in decursul intalnirii de 2 zile.

Un purtator de cuvant al Prim-Ministrului englez Margaret Thatcher a spus de negocierile dinnoaptea de vineri ca fiind fara niciun consens. Tot acesta a spus ca ceilalti membrii ai comunitatii sunt incantati de acordul de aderare al celor 2 tari, Grecia facand nota discrepanta.”

Comments are closed.