Ce va decide FED în martie în legătură cu ratele dobânzilor?

Vicepreședintele Rezervei federale americafed 3ne(FED), Stanley Fischer, a spus că nu știe ce va decide banca centrală  să facă în legătură cu ratele dobânzilor în cadrul reuniunii de peste trei săptămâni, dar există posibilitatea ca vânzările din piață din 2016 să nu ducă la deteriorarea economiei.

„Am văzut perioade similare de volatilitate în ultimii ani – inclusiv în cea de-a doua jumătate a anului 2011 – care și-au lăsat destul de puțin amprenta asupra economiei, și este încă prea devreme pentru a judeca ramificațiile volatilității ridicate din piață în primele șapte săptămâni ale anului 2016, ”  a declarat Fischer într-un discurs la o conferință din Houston privind piața petrolului.

În al treilea trimestru al anului 2011, piețele de capital au scăzut deoarece republicanii din Congres și Casa Albă (Președintele Obama) ajunseseră la un impas asupra plafonului datoriei publice , iar ratingul de credit al SUA fusese retrogradat. Indicele S & P 500, a scăzut -14.33% în trimestrul respectiv( iulie-septembrie). Dar piețele au recuperat apoi pentru a termina anul practic neschimbate, după ce Casa Albă și Congresul au ajuns la o înțelegere privind bugetul, care a inclus o creștere a plafonului datoriei .

Președintele Fed (Janet Yellen) și Fischer au spus că este încă prematur să știe cum se vor dovedi vânzările din piață în acest an. Yellen a declarat că perspectivele Fed sunt încă de creștere moderată, iar creșterea inflației rămâne în ținta de  2%.

Analiștii deduc din aceste declarații că banca centrală a SUA nu va decide creșterea ratelor dobânzilor la reuniunea din 15-16 martie având în vedere incertitudinile economice. Investitorii care tranzacționează contracte futures pe fondurile federale ( Fed Funds Futures) nu văd o creștere a ratei în acest an.

Fischer a spus că nu știe ce va decide Fed să facă cu privire la ratele dobânzilor în luna martie.

În decembrie 2015, Fed a creionat patru creșteri de rată pentru 2016. Fischer a remarcat că a fost „o așteptare și nu o decizie”, și acțiunile strategice viitoare  nu „sunt în nici un caz predeterminate.”

El a menționat că au existat semne ale unei creșteri economice și a salariilor în primul trimestru.

„Indicatorii de cheltuieli pe care îi avem la îndemână pentru ianuarie indică un avans al creșterii economice în acest trimestru”, a spus Fischer, care a condus Banca Israelului înainte de a se alătura președintei Yellen la Fed. El a notat că salariile, măsurate de Departamentul Muncii prin câștigurile medii lunare, au crescut către o rată anuală de 2,5%  în Ianuarie. Fischer a subliniat , de asemenea, faptul că indicele de bază al prețurilor de consum a depășit 2% în luna ianuarie, dar nu a insistat pe acest aspect.

Având în vedere scăderea prețurilor petrolului, „inflația totală probabil va rămâne scăzută pentru un timp mai indelungat decât se așteptase anterior,  înainte de a ajunge din nou la 2%”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *