Evolutia saptamanala a stocurilor!

Tensiunile geopolitice, ignorate de piata!

evolutia stocurilor

In ultima perioada tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu (capturarea orasului Ramadi de catre ISIS, situatia ingrijoratoare din Libia sau razboiul aerian dintre Arabia Saudita si Yemen) au fost ignorate de catre participantii la piata, investitorii urmarind tot mai mult evolutia extractiilor de sist din SUA, ori politica Arabiei Saudite in interiorul OPEC.

Motivul principal pentru care evenimentele geopolitice nu induc efecte majore asupra pretului este reprezentat in principal  de robustetea ofertei, participantii la piata anticipand ca nivelul ofertei este indeajuns de ridicat pentru a putea absorbi o eventuala intrerupere a procesului de extractie in Orientul Mijlociu.

De asemenea asupra acestui context apasa si un eventual acord cu Iran, evenimentul ce ar putea marca o scadere a pretului cu aproximativ 15 dolari/baril, conform estimarilor Energy Information Administration.

Situatia reala de piata contrazice oarecum sentimentul conturat, ultimul raport eliberat de EIA (Energy Information Administration) indicand un nivel redus al stocurilor tampon pe fondul unui nivel redus al capacitatii productive de rezerva.

Conform EIA capacitatea de rezerva este de 1,76 milioane de barili/zi, cu mult sub nivelul mediu din ultimii 10 ani, 2,2 milioane barili/zi si mai putin de jumatate fata de nivelul inregistrat in 2014. Astfel piata poate deveni extrem de vulnerabila la un eventual soc al ofertei.

Acest fenomen este rezultatul politicii urmarite de Arabia Saudita si Iraq in ultima perioada, cresterea nivelului productiei pentru a mentine cota de piata, ca raspuns la amenintarea venita din partea exploatarilor de sist.

Urmatoare intalnire OPEC va avea loc saptamana viitoare, 5 Iunie in Viena, estimarile initiale indicand ca nivelul productiei zilnice in interiorul OPEC va ramane la nivelul curent, 30 milioane barili/zi.

Comments are closed.