Evenimentele geopolitice din Orientul Mijlociu determina tensiuni pe piata petrolului

ISIS Invadeaza Iraq – cotatia petrolului marcheaza maximul anului 2014

Un alt eveniment geopolitic marcant al anului trecut este reprezentat de asediul Statului Islamic (ISIS) asupra Iraq-ului, insurgentii atacand trupele sustinute de guvernul de la Baghdad in partea de nord a tarii, in urma unor conflicte mai vechi, coflicte izbucnite inca de la finalul anului 2013.

La finalului lunii iunie, separatisii reusesc sa ocupe orasul Mosul, situat in partea de nord a tarii, Iraq pierzand controlul asupra granitelor cu Iordan si Siria.
Imediat atentia tuturor s-a indreptat catre cotatia petrolului, fiind bine cunoscuta pozitia Iraq-ului in topul celor mai mari producatori de petrol la nivel international. Eventuale intreruperi a productiei de petrol in regiune ar putea ameninta pretul de echilibru, devenind un impediment major in calea cresterii economice mondiale. Astfel la mijlocului lunii iunie cotatia petrolului Crude WTI marcheaza maximul anului 2014, in jurul palierului de pret 107 dolari amerciani/baril.

Tensiunile create s-au dezamorsat treptat, zonele din nordul tarii controlate de gruparea separatista fiind sarace in zacaminte de petrol, aproximativ 70% din productia de petrol din Iraq fiind extrasa din partea de sud a tarii, regiune aflata in continuare sub controlului autoritatilor guvernamentale, dupa cum se observa in harta expusa mai jos.

iraq

 

 

 

 

 

Efectele produse de acest eveniment geopolitic s-au concentrat exclusiv asupra produselor deenergie și a derivatelor din aceastea, neexistand efecte asupra altor categorii de active financiare. Confruntarile au aratat cat de sensibil este Occidentul la tensiunile religioase din Orientul Mijlociu, pe fondul dependentei de petrol. La momentul respectiv chiar au existat voci ce sustineau o noua interventie militara americana in Iraq, tara ce putea deveni un leagan al terorismului la nivelinternational.

Comments are closed.