O perspectivă sumbră asupra economiei ponosite a Rusiei

 

Pentru econoeconomia-rusieimia ponosită a Rusiei, 2016 nu arata deloc bine, susțin analiști internaționali, dar și voci publice rusești. Rubla a scăzut la minime record, pe fondul scaderii prețului petrolului, cu 11% de la inceputul lui ianuarie, la aproximativ 30 de dolari barilul, iar datele macroeconomice sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Guvernul de la Moscova, care iși asigură aproape jumătate din venituri din petrol și gaze, se zbate să acopere o gaură bugetară de 1,5 trilioane de ruble, echivalentul a 19,2 miliarde de dolari. Previziunile Fondului Monetar Internațional privind economia Rusiei indică o contracție de 1% în acest an, după cea de 3,7% in 2015.

Această situație a creat ”o atmosferă de nervozitate extremă”, după cum s-a exprimat chiar ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, intr-o declarație către președintele Vladimir Putin, in cadrul unei întâlniri avută pe 26 ianuarie, potrivit unui transcrieri publicată de Kremlin și preluată de presa internațională.

Datele macroeconomice pot subestima perspectivele din ce în ce mai sumbre pentru o țară care în urmă cu doar câțiva ani se bucura de cea mai mare prosperitate. Economiști și lideri de afaceri, unii dintre ei cu conexiuni puternice la Kremlin, trag un semnal de alarma asupra faptului că Rusia se va confrunta cu o stagnare pe termen lung și cu un declin al competitivității, după cum scrie Bloomberg.

Situația seamănă cu ”o scară de coborâre”, afirmă Evgeny Gontmakher, membru în board-ul Insitutului de Dezvoltare Contemporană de la Moscova, al cărui președinte este premierul Dmitry Medvedev. Gontmakher estimează că economia Russia va înregistra o creștere zero în 2017, iar guvernul o să încerce să liniștească cetățenii că economia iși va relua creșterea după alegerile din martie 2018.  Dar, nu se va întâmpla așa, ”economia o va lua în jos, după 2018”, atrage atenția Gontmakher.

Rusia era erodată înainte de criză, inclusiv în 2008  când prețul petrolului a plonjat și după datoria publică din 1998. Având în vedere aceste două aspecte, o creștere robustă a revenit abia într-un an sau doi.

De data aceasta recesiunea este diferită, este de părere Vladislav Inozemtsev, profesor la Universitatea Națională de Cercetari Economice din Moscova. “Nu este vorba despre petrol sau sancțiuni, ci este vorba despre slăbiciuni structurale, afirmă el pentru Bloomberg.  Au existat semne de strare generală rea încă din 2012, când petrolul atingea 100 de dolari pe baril și sancțiunile Vestului impuse Rusiei, din cauza atașării Crimeei, nu s-au aplicat doi ani.

Declanșatorul crizei, în opinia lui Inozemtsev, îl reprezintă reîntoarcerea lui Putin la șefia statului, in mai 2012. Acesta a crescut taxele pe afaceri și pe imobiliare pentru a sporii cheltuielile militare și a extins raza de acțiune a companiilor ineficiente controlate de stat, cum ar fi gigantul petrolier Rosneft.

“Oamenii de afaceri au devenit deziluzionați”, au redus investițiile în fabrici și echipamente, continuă  Inozemtsev. Productivitatea a început să scadă, corupția a propserat, iar invetițiile străine au încetinit, pe fondul îngrijorărilor ca nu cumva statul să le ia activele, spune Timothy Ash, strateg pe piețe emergente la Nomura International, Londra.

Veniturile gospodăriilor au scăzut, în ultimii doi ani, iar 22 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie, mai mult de 50%, din 2013 încoace. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10% în 2015, iar vânzările auto, cu 36%. General Motors, pentru care piața din Rusia înregistra cea mai rapidă creștere, și-a închis mare parte din operațiunile de aici, anul trecut, iar retailerul german Adidas și cel spaniol Mango și-au închis magazinele. McDonald’s, care deține 543 de restaurante în Rusia, a declarat pe 25 ianuarie, că plănuiește să închidă, anul acesta, 60 de outlet-uri și va trece pe meniuri mai ieftine, aripioare de pui și burgeri din carne de porc.

Amenințător, producția industrială și investițiile fixe s-au deteriorat în decembrie 2015, chiar dacă Putin a declarat, pe 17 decembrie, că cea fost mai rău la criză a trecut. Prețul petrolului nu dă semne că ar crește.

Susținătorii reformei afirmă că încă mai este timp pentru a stopa declinul, prin investiții mai mari în tehnologie și o implicare mai redusă a statului în sectorul privat. Totuși, guvernul nu are bani pentru astfel de investiții.

În plus, companiile controlate de stat, care domină economia, sunt conduse de prieteni loiali ai lui Putin, în timp ce alți membri ai cercului restrîns din jurul președintelui au beneficiat de proiecte majore, precum cel de la Sochi, la Olimpiadă și care nu a reușit să atragă beneficii economice de durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *