Decizia privind ajutorul acordat Greciei, asteptata la finalul acestei saptamani!

negocieri atena

Negocierile cu guvernul de la Atena se indreapta catre final!

Sentimenul general al pietei indica atentia crescuta a investitorior asupra Greciei, fiind deja peste 110 zile de la inceputul negocierilor dintre noul executiv de la Atena si partenerii Europeni, in continuare concluziile fiind asteptate.
Oficialii europeni au declarat pe parcursul saptamanii trecute ca se pregatesc pentru etapa fianala a negocierilor, pana la momentul prezent guvernul grecesc refuzand implementarea cerintelor necesare pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut in valoare de 240 miliarde euro, in ciuda presiunii tot mai crescute privind riscul de a iesi din Zona Euro.
Ultimele declaratii ale premierului Alexis Tsipras indica refuzul total al Greciei de a se conforma conditiilor impuse, mandatul executivului fiind de a se asigura ca Grecia va ramane in Zona Euro, insa de a refuza orice masuri privind taierea salariilor sau a pensiilor.
O decizie asupra acestui subiect este progrmata pentru sfarsitul acestei saptamani, cu ocazia unui summit al liderilor Europeni in Letoania, Riga, intre 21 – 22 Mai.
Situatia Greciei s-a inrautati in ultima perioada, JP Morgan Chase estimand ca bancile grecesti vor epuiza fondurile existente, pe fondul retragerilor enorme privind depozitele, in aproximativ trei saptamani. Bancile folosesc intens depozitele la banca centrala a Greciei pentru a face fata solicitarilor impresionante privind lichidarea depozitelor de catre populatie.
Singurul aspect pozitiv privind nevoile de capitalizare ale bancilor grecesti survine datorita programului ELA (Emergency Liquidity Assistance), bancile activand linii de credit directe cu Banca Centrala Europeana.
Pana la momentul prezent, bancile grecesti au folosit aproximativ 80 miliarde de euro de la BCE, luand in calcul acelasi ritm de imprumut si majorarea saptamanala a ELA de catre BCE, bancile de la Atena vor putea supravietui pana la finalul lunii Iunie, in lipsa unui acord Grecia – UE.

Comments are closed.