Cinci cele mai mari riscuri geopolitice ale anului 2015

Evenimentele critice de la inceputul anului 2015 – ieftinirea petrolului si violenta din Orientul Mijlociu – probabil vor continua sa-si faca simtita prezenta pe parcursul intregului an, potrivit proiectilor geopolitice oferite de Bloomberg.com. Scaderea generala a preturilor pentru marfuri pot afecta economiile natiunilor bogate in resurse.

Aon Risk Solutions, parte a Aon Plc a publicat harta anuala a riscurilor politice, drept raspuns asiguratorului britanic la intrebarile frecvente despre unde este sigur si unde este mai putin sigur sa-ti plasezi business-ul in anul ce a inceput.

Nu avem parte de multe stiri bune. Doar 7 din 163 de tari aflate in curs de dezvoltare au redus riscul politic de anul trecut pana acum, iar cele mai multe dintre acestea, cum ar fi Zimbabwe si Laos, inca au multe etape de parcurs pana sa atinga un nivel satisfacator de imbunatatiri. Douasprezece tari dintre care Libia, Haiti si Pakistan se confrunta cu presiuni mai mari anul acesta fata de anul trecut.

“ Ultimele 12 luni au fost catastrofale din punct de vedere al managmentului de risc politic” sustine Curtis Ingram, vice-presedinte al practicii de risc politic. “Este ca si cum s-a deschis un spatiu in vid din care ies tot felul de actori rai” prezenti in Crimeea, Estul Ucrainei, Nigeria, Iraq precum si in alte parti a lumii.

Aon Plc, partener de cercetare Roubini Global Economics, fondat de economistul Nouriel Roubini, a evoluat fiecare natiune in functie de 9 categorii de risc, printre care : schimbul valutar, conditiile pietei, reglementari si legislatie si interferentele politice si violenta. Raportul include doar natiunile aflate in curs de dezvoltare, membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), formand impreuna linia de baza pentru cercetarea propusa.

Mai jos sunt prezentate cinci cele mai importante aspecte ale raportului, asupra carora ar trebui sa veghem in urmatoarele luni:

Rusia

Pretul scazut al petrolului si sanctiunile internationale care decurg din conflictul cu Ucraina, au lasat urme asupra economiei rusesti. Uciderea de la inceputul lunii martie a lui Boris Nemtsov – lider al opozitiei, si a lui Yeltsin – vice prim ministru, nu sunt mentionate in raport, insa au exacerbat tensiunile politice interne.

Instabilitatea din Rusia “va continua sa lase o umbra asupra regiunii”, potrivit raportului de risc politic, care proiecteaza greuati subsecventiale si pentru partenerii comerciali ai Rusiei, Kazahstan si Belarus. Cercetarile indica “un posibil conflict inghetat si continuarea aplicarii de sanctiuni” in Ucraina, conflict care are putine sanse de a fi rezolvat in timpul apropiat.

Petrolul si alte marfuri

Rusia, Venezuela si Iran sunt tarile care au suferit cel mai mult pe urma scaderii pretului petrolului. De asemnea, este o problema majora si pentru economiile in curs de dezvoltare – Uzbekistan si Turkmenistan, fragilitatea cursului valutar si a conditiilor pietei din aceste tari au sporit vulnerabilitatea la socurile comericale. Natiunile din Africa specializate pe minerit si prelucrarea energiei – Angola, Camerun, Congo si Nigeria – se confrunta cu venituri mai slabe si reducerea cheltuielilor.

Interferente politice si violenta

Ororile din statele islamice – Siria si Irak – precum si cele din Boko Haram din Nigeria, sunt amenintari de top pentru stabilitatea regionala. Frontierele lipsite de fermitate si institutiile civice “imature” din Orientul Mijlociu si Africa determina ca aceste zone sa fie sensibile la violenta.

Ratele dobanzilor

Chiar si cresterile moderate ale ratei dobanzii impuse de Fed, vor intensifica competitia globala pentru capital, facand ca datoria externa sa fie mai scumpa.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Autorii raportului sustin ca tarile precum Egipt, Tunisia si Maroc vor simti un impuls al scaderii pretului petrolului. Pe langa aceasta, cele trei tari, evaluate in categoria riscului inalt si foarte inalt, se confrunta si cu riscul de securitate provenit din partea tarilor Iraq, Libia si Siria.

De asemnea, de mai bine de cateva decinii, exista peste tot asigurari private ce ofera acoperirea riscurilor politice pentru companiile ce isi desfasoara business-ul in tarile emergente. Spre exemplu, Turcia si Mexic pot fi in mod deosebit vulnerabile din punct de vedere politic si economic in fata incidentelor tumultuase din Orientul Mijlociu si din America Latina.

Cu alte cuvinte, pesimistii nu ar trebui sa se simta stigheriti in lumea aflata in curs de dezvoltare.

Comments are closed.