CFTC impune reguli mai stricte pentru tranzactiile automate

Commodity Futures Trading Commision (CFTC) din Statele Unite a propus, intr-o sedinta recenta, un standard de inregistrare care sa se aplice companiilor din piata care si-au schimbat proprii bani pe pietele de tranzactionare, folosind algoritmi complecsi si tehnologie avansata.   

Aceasta propunere vine dupa cinci ani de dezbateri legate de anumite perturbari ale pietei. Dupa cum se stie deja, modalitati de tranzactionare rapida prin utilizarea computerelor sunt utilizate pentru aproape trei sferturi dintre tipurile de instrumente derivative, ceea ce indica faptul ca noile reguli ale CFTC vor avea un impact asupra acestei piete, a derivativelor.

Propunerea reprezinta cel mai important pas facut de CFTC in vederea supravegherii tranzactiilor automate. Comisia urmareste, in acest fel, sa supravegheze firmele care efecuteaza volume semnificative de tranzactionare si care, pana in prezent, nu au fost obligate sa se supuna unor politici-cheie guvernamentale pentru reducerea riscurilor.

In ultimii cinci ani, intreruperi bruste in activitate de tranzactionare, asa cum s-a intamplat in mai 2010, precum si o serie de esecuri tehnologice in tranzactionarea de actiuni au dus la intrebari legate de rezistenta pietelor si au stimulat dezbateri cu privire la cele mai bune modalitati de reglementare.

CFTC s-a concentrat doi ani pe revizuirea feed-back-urilor din industriei cu privire la posibilitatea introducerii unor noi reguli. „Este timpul pentru autoritatile de reglementare sa detina legi si reglementari care sa fie proportionale cu realitatile de tranzactionare de astazi”, a spus Bart Chilton, fost membru in CFTC. „In mod clar unele reguli sunt invechite”, a continuat acesta. Dar, care sunt regulile pe care doreste CFTC sa le introduca?

Comisia va obliga firmele care fac tranzactii automate sa aiba o politica si tehnologie clare in vederea anularii tranzactiilor care ar putea perturba piata. In acest sens, firmele trebuie, de asemenea, sa realizeze un raport anual cu privire la modalitatile de control al riscului si sa aiba inregistrari cu algoritmii pe care ii folosesc in procedurile de trading.

CFTC cere fiecarei firme sa depoziteze codul de calculator, prin care se alcatuiesc sistemele electronice de tranzactionare. In acest fel, CFTC va putea verifica mai usor algoritmii utilizati pentru a vedea ce rol joaca acestia intr-o eventuala defectiune in piata. Trebuie spus, insa, ca este o regula controversta, intrucat codul de tranzactionare contine secretele firmei si strategiile sale de trading.

Comisia va cere, totodata, o transparenta mai mare cu privire la programele de stimulare a tranzactionarii, cum ar fi CME Group Inc. si Intercontinental Exchange Inc. care au oferte de stimulare a tranzactiilor cu instrumente derivate. Potrivit CFTC astfel de oferte ar putea incuraja volume inutile de tranzactionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *