Cadere dramatica de aproape 42% a pietei imobiliare din Hong Kong

hong-kong-stock-exchnageCumparatorii chinezi au parasit piata imobiliara americana, iar daca acestia nu isi directioneaza banii in afara continentului, va fi afectata nu doar piata din Statele Unite, ci si cea din Australia sau din oricare alt loc al lumii.

Pentru toti analistii, situatia pietei imobiliare din Hong Kong este destul de clara dupa ce vanzarile de locuinte, in noiembrie, au atins cel mai jos nivel, pe fondul iminentei majorarii a ratei de dobanda in Statele Unite si care a speriat potentialii cumparatori.

Potrivit datelor Land Registry, publicate de SCMP (South China Morning Post), in noiembrie au avut loc 2.826 de tranzactii rezidentiale, cu 14,4% mai putine decat in octombrie si cu 41,7% mai putin comparativ cu noiembrie 2014. In termeni de valoare, tranzactiile imobiliare au inregistrat o scadere de 7,% luna de luna, pana la 20,8 miliarde de dolari, cel mai mic nivel de cand se face o analiza a tranzactiilor imobiliare.

„Volumul total al vanzarilor de locuinte, de pe piata primara si secundara, a scazut la cel mai mic nivel de cand am inceput sa evaluam tranzactiile imobiliare, din 1996”, sustine Wong Leung-sing, director de cercetare la Agentia Centaline Property, citat de SCMP.

Potentialii cumparatori s-au retras, in mare parte, din cauza preturilor locuintelor, dar si a perspectivei de majorare a ratei dobanzii in Statele Unite. Avand in vedere influenta dolarului american in Hong Kong, orice crestere a ratei de dobanda decisa la Washington afecteaza piata imobiliara de aici. „Volumul vanzarilor pe piata secundara a scazut pentru a patra luna consecutiv pana la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani”, adauga Wong.

Pretul locuintelor in Hong Kong a scazut cu 4,5%, dupa punctul maxim atins in septembrie, asa cum arata indicele Centa-City Leading Index, dar totusi pretul s-a mentinut cu 6% mai sus fata de inceputul acestui an. Saptamana trecuta, 20 din 50 de locuinte monitorizate de Ricacorp Properties nu au fost implicate in nicio tranzactie.

Slabirea vanzarilor a fost tot mai accentuata si s-a manifestat pe scara larga. Vanzarile de case noi au scazut pana la nivelul din urma cu trei luni, potrivit Centaline. Pe piata imobiliara primara, numarul locuintelor vandute a scazut cu 26,4% luna de luna, pana la un numar de 1.023, luna trecuta, dupa cum arata aceleasi date Centaline. Valoarea totala a atins 8,97 miliarde de dolari, cu 15,4% mai mica fata de octombrie, cand s-a ridicat la 10,6 miliarde de dolari.

Analistii optimisti sustin ca „scaderea volumelor de tranzactionare si a valorii vanzarilor la case noi s-a produs pe fondul nelansarii niciunui proiect mare, la inceputul lunii trecute”, dupa cum argumenteaza Derek Chan, seful de cercetare la Ricacorp Properties. El se asteapta la o crestere evidenta a vanzarilor de case noi luna aceasta, avand in vedere ca exista proiecte majore ce urmeaza sa fie lansate la pre-vanzare.

Daca si atunci cand „banii fierbinti” ai cumparatorilor in imobiliare vor fi repusi in circuit, bani a caror retragere a provocat slabirea pietei globale a locuintelor de lux, abia atunci se pot face pariurile pe asa-numita incalzire a economiei Chinei, sunt de parere analistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *