Business-urile de pe piata FX sunt in schimbari majore

Cea de-a 14 editie a evenimentului anual FX Week Europe, dedicat specialistilor din industrie, a avut loc pe 25 noiembrie, la Londra, cu promisiunea ca vor fi puse pe tapet toate aspectele pietei, atat cele pozitive cat si capcanele din spatiul FX, precum si tendintele viitoare.            

Anul trecut, piata FX globala a fost o reala provocare, chiar si pentru cei mai experimentati practicieni. Intr-o era post SNB (Social Network Benchmark), participantii din piata au jonglat, si inca jongleaza, cu volatilitate ridicata si cu o accentuare a lipsei de lichiditate.

Pe de alta parte, afacerile din intreaga industrie se afla sub semnul unor schimbari complexe, necesare pentru a putea adera la aceasta piata, dar si pentru a prospera intr-un mediu ce evolueaza continuu. Este vorba despre platforme de tranzactionare avansate, tehnologii si strategii de investitii ce sunt adoptate de catre participantii la piata. Chiar si cei care s-au dezvoltat relativ rapid, modele lor sunt in faza de adaptare la spatiul FX.

Piata FX este cel mai probabil cea mai mare, cea mai integrata global si cea mai activa piata financiara din lume. Tranzactiile ce au loc pe aceasta piata reprezinta seva economiei globale care include multe si diferite monede nationale, sunt de parere specialistii din industrie.

Permitand transferuri de fonduri si putere de cumparare de la o moneda la alta, piata de schimb valutar ofera o semnificatie importanta pentru descoperirea unui pret ce faciliteaza comertul international si activitatea de investitii.

Piata FX este, asadar, o piata mare si in crestere continua. Potrivit unei cercetari a Triennial Central Bank cu privire la piata valutara si a activitatii pietei derivativelor, conduse de Bank for International Settlements (BIS) in aprilie 2013, cifra de afaceri medie zilnica totala la nivel mondial din tranzactii cu instrumente de schimb valutar, incluzand tranzactii spot, forward, swap, and option, a fost estimata la peste 5 trilioane de dolari, in crestere cu 60% din 2007. In fata acestui volum mare de tranzactionare, piata instrumentelor cu venit fix din Statele Unite pare pitica, cu o cifra de afaceri medie, la sfarsitul lui 2013, in jur de 815 miliarde de dolari.

Nu este de mirare ca FX Week Europe reuseste sa adune laolalta, la fiecare editie, corporatii, investitori institutionali, manageri de active, fonduri de pensii si fonduri de hedging interesati de schimbarile si trend-urile pietei FX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *