Banca Centrala Europeana lanseaza un nou program de relaxare monetara, similiar US Quantitative Easing

Inca de la inceputul acestui an zona Euro se cofrunta cu probleme structurale si politice, iar din punct de vedere monetar-financiar aparitia fenomenului deflationist a determinat chiar o reorientare a politicii monetare viitoare, rata de inflatie pozitionandu-se sub tinta de 2% agreata de Banca Centrala Europeana.

Banca Centrala Europeana a anutat la finalul anului trecut ca va depune toate eforturile pentru a combate fenomenul deflationist, lansand chiar un program de injectii directe de lichiditati sub forma US Quantitative Easing, in valoare de 60 mld. USD/luna.

Activele financiare tranzactionate pe pietele europene sunt in continuare mult mai atractive in comparatie cu SUA, avand un randament din dividend estimat la 3,5%, Price to Earnings Ratio de 13,8 si Price to Book Ratio de 1.5. Aceeasi indicatori au o valoare de 2%, 16,5 si respectiv 2,8 in cazul SUA.

De  asemenea  veniturile  atributabile  actionarilor  ordinari  sunt  asteptate  sa  creasca  in 2015, Earnings Per Share marcand o crestere de 6,5% in 2014, estimarea pentru acest an fiind de aproximativ 10%, conform Russell Investments. In continuare marjele practicate pe  continent  se  pozitioneaza  sub  media  istorica,  existand  spatiu  suficient  pentru majorarea profiturilor in sectorul privat, in timp ce in cazul SUA marjele se pozitioneaza deja la niveluri de maxime istorice.

Deprecierea masiva a monedei unice din ultimele luni ofera suport cresterii economice in zona euro prin intermediul comertului international (exporturile europene devenind mai ieftine),existand sanse ca fenomenul deflationist chiar sa fie limitat din cauza depreciereii monedei euro.

Poate cea mai serioasa problema cu care se confrunta zona euro din punct de vedere macroeconomic este reprezentata de deficitul de cerere agregata, motivul principal al scaderii generalizate a preturilor.

Tocmai scopul noului program de relaxare monetara este de a incuraja dezvoltarea cererii in toate formele ei, consum si investitii, prin cresterea lichiditatii disponibile. Absenta investitiilor neutralizeaza chiar efectul pozitiv determinat de scaderea pretului petrolului si de deprecierea monedei euro. Ultimul raport al Fondului Monetar International estimeaza o crestere a economiei euro cu 1,2% in 2015, sub nivelul estimat anterior de 1,3%.

Zona euro, politica monetara relaxata, context deflationist

In ceea ce priveste impactul pe care decizia BCE il poate avea asupra pietei au existat deja numeroase voci care sustineau inainte de sedinta BCE ca nivelul curent al valorii euro deja a inglobat aceaste asteptari, un  posibil  impact  suplimentar  fiind  sustinut  doar  de  o  valoare  a fondului  QE  cu  mult  peste  ceea  ce  piata  asteapta,  respectiv  500 miliarde euro.

In ultimele zile inaintea sedintei de politca monetara a BCE au aparut deja pozitii de acoperire impotriva aprecierii euro, sugerand ca anuntul autoritatii monetare va dezamagi.

Acest lucru s-a infirmat prin efectul deciziei asupra pietei, moneda unica europeana depreciindu-se cu aproximativ 150 de puncte in primele 30 de minute de la publicarea stirii.

Efectele deciziilor tin doar de determinarea pe care investitorii o vor resimti din partea autoritatii monetare spre a sustine cresterea economica viitoare.

Din punct de vedere financiar injectiile directe de lichiditati din partea bancii centrale (relaxare cantitativa) au ca efect initial deprecierea monedei nationale (banca centrala creste practic masa monetara in circulatie) insa ulterior moneda creste in valoare, daca sprijinul oferit economiei de catre banca centrala se dovedeste a fi eficient. Acest lucru se observa intocmai din miscarea EUR / USD de la momentul stirii.

Astfel putem observa efectele asupra dolarului american pe termen scurt si mediu catre lung a programului Quantitative Easing demarat de FED în Noiembrie 2008. Ulterior au existat alte doua variante suplimentare de relaxare cantitativa, QE II și QE III, în Noiembrie 2010 și Septembrie 2012. Graficul de mai jos ilustrează efectul anuntului BCE asupra cotatiei EUR / USD.

grafic2121

Comments are closed.