Aurul revine în lumina reflectoarelor

goldTeama că piețele globale vor incetini ritmul i-a făcut pe investitori să se îndrepte către activele ”sigure”, metale prețioase. De la începutul lui 2016, aurul a urcat atât de rapid încât a atins deja un nivel de vârf, adică o crestere de peste 16%. Analiștii susțin că trend-ul va continua.

La o zi dupa ce The Telegraph scria ca ETF Securities, un indice despre evolutia fondurilor, a consemnat un flux financiar de 239 milioane de lire sterline in aur, pe 9 februarie 2016, cel mai mare, intr-o singura zi, de la criza financiara, investitorii se refugiază in metale pretioase de teama ca pietele globale vor incetini ritmul, făcându-i așadar să se îndrepte către active ”sigure”.

În ”The Flow Show”, raportul săptămânal al Bank of America Merrill Lynch despre felul cum se misca banii pe pietele globale, se arată că investitorii ”toarnă” efectiv bani pe piețele metalelor prețioase, intr-un ritm nemaivăzut în ultimii șase ani.

În total, s-au investit 1,6 miliarde de dolari în aur și alte metale prețioase, inclusiv în argint și platină. Doar într-o singură săptămână din 2010 încoace, mai exact la îneputul lui 2015, s-a mai văzut un așa interes față de metale prețioase, scrie Business Insider.

Reputația aurului ca activ achiziționat de oameni în vremuri tulburi este legendară.  Întotdeauna, în perioade de crize economice și financiare acest metal atrage mulți bani.  Faptul de a cumpăra aur arată că investitorii preiau controlul asupra unui activ fizic, facându-l incredibil de atractiv atunci când piețele sunt volatile și nesigure.

Cele mai mari ieșiri de bani au fost de pe piețele globale de capital, 12 miliarde de dolari, începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit șefului de investiții al BAML, Michael Hartnett. 2,5 miliarde de dolari s-au mutat de pe piața obligațiunilor cu randament ridicat, iar 1,1 miliarde de dolari au părăsit  piețele emergente a datoriilor guvernamentale.

Nivelul ridicat al investițiilor pe piețele metalelor prețioase a urcat prețurile atât de sus de la înecputul lui 2016 că au atins un vârf de an.  Mai exact, prețul spot al aurului a sărit cu mai mult de 16%, atingând cel mai înalt nivel într-un an, în timp ce argintul a urcat 13%, iar platina a câștigat 7%.

Investitorii se întorc la aur ca o soluție de diversificare și de refugiu. Având în vedere creșterea provocărilor investiționale și mediul economic, analiștii se așteapta ca acest trend să continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *