Arabia Saudita vinde mai mult petrol in China decat Rusia

Arabia Saudita isi revendica, in fata Rusiei, pozitia de cel mai mare furnizor de titei crud catre China, in conditiile in care membrii OPEC au intetit lupta globala pentru cota de piata in aceasta tara.

Cel mai mare exportator de petrol a vandut 3,99 milioane de tone catre China in octombrie, cu 0,8% mai mult fata de septembrie, potrivit datelor Administratiei Generale a Vamilor AGV cu sediul la Beijing. Angola, un alt membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, a depasit, de asemenea, Rusia in transportul maritim de titei crud catre tari asiatice.

China a devenit un camp de lupta pentru producatorii de titei, care incearca sa isi apere vanzarile, pe fondul unui excedent la nivel mondial. Pretul titeiului a scazut brusc cu 40% de cand OPEC a adoptat o strategie, in noiembrie, sa mentina pomparea si sa alunge competitorii cu costuri mai mari, cum ar fi companiile de sist din Statele Unite.

Cei 12 membri ai OPEC au convenit sa se intalneasca, pe 4 decembrie 2015, in Venezuela, sa discute pe tema productiei, in conditiile in care pretul titeiului crud ar putea scadea sub 20 de dolari barilul, daca nu sunt luate masuri de stabilizarea a pietei.

”Arabia Saudita nu a oprit niciodata lupta pentru cota de piata in China si in intrega Asie”, sustine Gao Jian, analist la SCI International, o companie de consultanta pe energie, cu sediul la Shandong. ”An dupa an, OPEC a anuntat politica sa de productie de a apara cota de piata, iar strategia lor pare ca functioneaza”, precizeaza Jian.

Arabia Saudita a cedata de doua ori anul acesta in fata Rusiei la vanzarea de titei crud catre China, in mai si in septembrie. Regatul detine circa 15% din importurile Chinei, in primele 10 luni din 2015, comparativ cu Rusia, care detine 12%, potrivit informatiilor AGV.

Rusia a exportat 3,41 milioane de tone, in octombrie, cu 16% mai putin fata de recordul din septembrie. Transportul de titei din Angola a urcat cu 27%, fata de luna anterioara, la 3,64 milioane de tone, potrivit acelorasi date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *