Aprecierea dolarului american – disputa intre FED si Casa Alba

Anul trecut, odata cu incheierea celui de al treilea program de “quantitative easing” (QE3) derulat de catre Rezerva Federala din Statele Unite ale Americii, cei mai multi investitori au primit sarcina de a anticipa o eventuala crestere a ratei de dobanda nominala sau o mentinere a actualei rate de 0,25% stabilita inca din anul 2009.

Evolutia pietei Forex din ultima perioada anticipeaza o majorare a acestei rate printr-o crestere a dolarului la un nivel record pentru ultimii 12 ani, inregistrand o sporire de 23% doar in ultimele 8 luni – o astfel de cresstere rapida intr-o perioada atat de scurta nefiind inregistrata  din 1981.

Aceasta evolutie a dolarului nu reprezinta doar o potentiala amenintare pentru pietele de actiuni, ci un adevarat soc pentru pietele emergente si chiar si pentru cele dezvoltate. Cu toate asigurarile Rezervei Federale, conform carora un dolar mai puternic are un impact pozitiv asupra locurilor de munca,  Casa Alba a emis un comunicat in care mentioneaza faptul ca “un dolar puternic poate afecta cresterea economica a tarii”.

Dolarul American inregistrand o crestere rapida nemaintalnita in ultimii 34 de ani

Cu toate acestea, inalti oficiali ai Rezervei Federale, precum presedintele Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher spune ca “doar conducatorii companiilor cu operatiuni internationale se plang de acest aspect”, conform unui interviu acordat de catre acesta publicatiei Reuters. “Cu totii imi spun cat de afectata este  rata profitabilitatii operatiunilor internationale. Cu toate acestea, nu este sfarsitul lumii. Cu cat veniturile si investitiile cresc, cu atat e mai bine pentru companiile americane care recruteaza noi angajati americani. De asemenea, ajuta consumatorii, de exemplu  petrolul este denominat in dolari si astfel un dolar puternic ne ofera un pret mai redus al petrolului”.

Desi astfel de opinii sunt intalnite in cazul oficialilor Rezervei Federale, Casa Alba, prin vocea lui Alex Furman, sustine ca un dolar puternic poate avea un efect negativ asupra cresterii economice. Data fiind evolutia recenta in raport cu dolarul a monezilor pietelor emergente, inclusiv a leului, putem spune ca cresterea recenta a dolarului intr-adevar este un eveniment marcant al pietelor, insa notabila ramane perspectiva diferita a celor doua organisme ce conduc Statele Unite ale Americii, Rezerva Federala si Casa Alba.

Comments are closed.