Alibaba, cea mai de succes ofertă publică de vânzare a tuturor timpurilor

Listarea publică a Alibaba

Cea mai de succes oferta publica de listare a tuturor timpurilor, listarea Alibaba a fost cel mai urmarit eveniment al anului 2014 din punct de vedere al investitorilor pe piata de actiuni.

Alibaba

Atingând o valoare totala de 25 miliarde dolari americani, oferta de listare a depasit in valoare IPO-uri celebre precum Facebook sau Visa, compania de comert electronic din China reusind sa câastige increderea investitorilor americani, in ciuda complexitatii procesului de listare.

Imediat dupa succesul rasunator inregistrat in prima sedinta de tranzactionare, actiunile companiei au continuat traiectul ascendent marcand o crestere impresionanta de 54% pana la finalul anului.

Ulterior listarii atentia participantilor la piata s-a indreptat asurpa modului in care compania a ales sa investeasca fondurile obtinute, discutiile purtate cu Apple și PayPal starnind major interesul cu privire la aceste titluri.

Conform companiei proiectul pentru anul in curs se concentreaza asupra extinderii prezentei la nivel mondial, scopul final fiind acela de a reprezenta competitie importanta pentru companii regionale precum Amazon sau Ebay.

In esenta listarea Alibaba a deschis o noua etapa privind colaborarea financiara globala intre Est si Vest, mai ales in contextul evolutiei impresionante a Est-ului in ultimii ani, perioada in care Vest-ul (Europa și SUA) a traversat una dintre cele mai pronuntate crize finaciare ale lumii moderne.

Totodata este de apreciat interesul sporit al investitorilor americani asupra unor companii din China, succesul rasunator al Alibaba determinand și alti reprezenti ai sectorului privat din regiune sa se orienteze spre atractia de fonduri de peste ocean. Astfel este foarte posibil sa asistam si in 2015 la evenimente similare.

Comments are closed.