Se îndreaptă Bank of America în direcția bună?

bank-of-america-1

Bank of America muncește încă să-și curețe imaginea de după criza financiară. Pe 14 Aprilie banca va raporta rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2016, iar investitorii ar trebui să fie atenți în special la 2 numere: rentabilitatea activelor și rata eficienței.

Dacă vă întrebati de ce acțiunile Bank of America se tranzacționează cu un discount de 40% față de valoarea nominală, trebuie să va uitați întâi la rentabilitatea activelor. Aceasta se calculează împărțind profitul net anualizat la totalul activelor.

Ca regulă generală, băncile se străduiesc să genereze un randament de 1% pe active. Asta se traduce într-un randament de aproximativ 10% al capitalurilor proprii, asta însemnând mai departe că banca creează valoare.

Bank of America a generat un randament de 0,74% pe active anul trecut, comparativ cu 0,23% în 2014:

grafic-bank-of-america

Investitorii vor dori să vadă acest număr îmbunătățit în acest an.

 

Rata eficienței măsoară procentul venitului net pe care o bancă îl cheltuiește pentru costurile de operare. In mod simplist, se calculează ca raport între cheltuieli și venituri (așadar se preferă un raport procentual căt mai mic).Obiectivul unei bănci ca Bank of America este de a nu cheltui mai mult de 60% din venitul său, rezervând restul pentru a acoperi taxele, investițiile și pentru a distribui sume acționarilor.

Bank of America s-a concentat intens pe reducerea cheltuielilor imediat după criză. Ea și-a atins scopul de a reduce mai mult de 8 miliarde $ din cheltuielile anuale prin intermediul Proiectului BAC. Banca și-a redus mărimea personalului său cu aproximativ 25%.

Rata sa de eficiență a fost anul trecut de 69%. Aceasta a fost o îmbunătățire față de anul 2014, când raportul său de eficiență a fost de 88%. Cu toate acestea, există încă loc pentru îmbunătățiri considerabile, care pot fi realizate fie prin creșterea veniturilor fie prin continuarea reducerii costurilor.

În concluzie, cu fiecare trimestru care trece, Bank of America continuă să pună tot mai multă distanță față de criza financiară. Îmbunătățirea randamentului activelor și a raportului de eficiență vor oferi investitorilor indicii dacă banca  de 2,1 trilioane $ este în continuare pe drumul cel bun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *